MarketPlace Aprofita els Aliments

El Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, que lidera la Regidoria de Benestar Social, ha estat triat entre centenars de projectes per formar part del MarketPlace d'iniciatives solidàries que donen resposta a l'emergència alimentària. Una iniciativa creada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya el mes de maig de 2020, amb motiu de l’emergència alimentària generada per la Covid-19.

El MarketPlace Aprofita els Aliments és un mercat en línia que posa en contacte el sector agroalimentari i les entitats socials. L'objectiu és subministrar aliments a les famílies en situació de vulnerabilitat i evitar les pèrdues i el malbaratament alimentaris de les empreses agroalimentàries, moltes de les quals servien el sector de l'hoteleria i de la restauració i ara es troben en una situació d'excedent alimentari.

Per ara, formen part d'aquest mercat tretze iniciatives, entre les quals hi ha el Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, l'única impulsada per un ajuntament.

La resta d'iniciatives són el Banc dels Aliments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; Càritas Diocesana de Girona; Creu Roja Catalunya; Fundació El Xiprer; Fundació Espigoladors; Nutrició Sense Fronteres; Pont Alimentari; Semproniana Restaurant, i World Central Kitchen.

Amb la posada en marxa d'aquest mercat en línia a la web, el Departament d'Agricultura vol millorar la col·laboració entre les iniciatives socials i el sector agroalimentari per contribuir a l'aprofitament dels aliments.

L'aprofitament alimentari, un objectiu de país

La lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentaris és un objectiu de país en què les empreses del sector, entitats socials i administracions públiques fa temps que hi estan treballant.

La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, aprovada el 4 de març de 2020 al Parlament de Catalunya, té com a objectiu establir accions per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris implicant tots els agents de la cadena alimentària, per tal de contribuir a l'assoliment de dos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: fam zero i producció i consum responsables.