Espigolades

L'any 2021, la col·laboració de la Regidoria de Benestar Social, que lidera el Programa de Gestió Alimentària de Reus, amb la Fundació Espigoladors, una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari, ha aportat 83.844 quilos de verdura i fruita, sigui amb espigolades o donacions de la cooperativa d'Artesa de Segre. De tota aquesta quantitat, només hi ha una part molt petita que s'ha de desaprofitar, la majoria de vegades per què el producte és massa madur. En concret, de gener a desembre de 2021, es van fer 31 espigolades, que van comptar amb la participació de 361 persones voluntàries i que van aportar 83.844 quilos de fruita i verdura d'agricultura ecològica valorats en 53.845  euros. Un menjar fresc que ha format part dels lots d'aliments repartits per la Xarxa de Distribució d'Aliments i de les carmanyoles repartides pel Menjador Social de Reus destinats a les famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat. El cost d'aquesta col·laboració per a la Regidoria de Benestar Social ha estat de 12.000 euros

La majoria d'espigolades s'han fet en els terrenys que la cooperativa d'Artesa de Segre té a cambrils. A més, aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració del Taller Baix Camp com a responsable de la recollida, el triatge i la distribució dels aliments recuperats del Programa de Gestió Alimentària de Reus.


Dades detallades

Del total dels 83.844 quilos d'aliments espigolats destinats al Programa de Gestió Alimentària de Reus durant l'any 2021, el 82% han estat verdures variades i el 18% fruita. Per tipus d'aliments, aquestes són les dades detallades:

 

Albergínia: 1.667

 

Bleda: 400

 

Bròquil: 4.938

 

Carbassa: 6.737

 

Carbassó: 1.387

 

Ceba: 906

 

Cogombre: 100

 

Col: 22.656

 

Coliflor: 2.000

 

Enciam: 5.946

 

Llimona: 60

 

Mandarina: 2.356

 

Meló: 6.858

 

Mongeta: 407

 

Moniato: 1.880

 

Nap: 40

 

Pastanaga: 10.170

 

Patata: 8.863

 

Pebrot: 304

 

Remolatxa: 60

 

Síndria: 5.522

 

Tomàquet: 238

 

Altres: 755.349

 

TOTAL: 83.844


Integració social i voluntariat

Aquesta col·laboració entre la Regidoria de Benestar Social i la Fundació Espigoladors més enllà de l'àmbit de la gestió alimentària, també té incidència en l'àmbit del voluntariat i de la cohesió Social.

En total, durant l'any 2021, 361 persones voluntàries van participar en les 31 espigolades que es van fer, de les quals algunes van espigolar més d'un cop. 

Entre aquestes persones voluntàries, destaca la participació de quatre joves que formen part del projecte de dinamització cívica per a l'emancipació juvenil, inclòs en el contracte programa de la Generalitat.


Com participar en les espigolades

Tothom que vulgui participar-hi es pot inscriure a través d'aquest enllaç:

https://espigoladors.cat/ca/espigolaments/ 


Fundació Espigoladors

La Fundació Espigoladors és una empresa social que des del 2014 treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.

L'activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida del seu projecte és l'activitat d'espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.