Espigolades

 

Des del maig de 2020, en plena crisi social provocada per la pandèmia de la COVID-19, la Regidoria de Benestar social, que lidera el Programa de Gestió alimentària de Reus, col·labora amb la Fundació Espigoladors per promoure l'aprofitament alimentari. A través del voluntariat, la Fundació Espigoladors, recull aquell producte que l'agricultor, per diferents motius, no pot recollir tot i que encara conserva les condicions i qualitat per ser consumit.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Taller Baix Camp com a responsable de la recollida, el triatge i la distribució dels aliments recuperats del Programa de Gestió Alimentària de Reus.

Durant els anys 2021 i 2022, el Programa de Gestió alimentària de Reus ha rebut finançament per part de l'Agència de Residus de Catalunya per desenvolupar el Programa d'espigolades al Camp de Tarragona.

La majoria de fruites i verdures s'han recuperat a través de les espigolades i una altra part a través de donacions dels mateixos productors d'aquells productes que ja havien collit i que no havien pogut vendre.

El programa de gestió alimentària rep la major part de productes recuperats i una petita part es destina directament a altres entitats socials que treballen amb la distribució d'aliments per a persones en situació de vulnerabilitat (Banc dels aliments, Creu Roja, Càritas...).


Dades 


Any

kg recuperats

Valor econòmic*

Espigolades

2020

30.306

23.816 €

36

2021

83.495

53.844 €

53

2022

70.370

51.903 €

57

Total

184.171

129.563 €

146

 


Integració social i voluntariat

Aquesta col·laboració entre la Regidoria de Benestar Social i la Fundació Espigoladors, més enllà de l'àmbit de la gestió alimentària, també té incidència en l'àmbit del voluntariat i de la cohesió Social.

Des del principi de la col·laboració fins a desembre de 2022, han participat en les espigolades més de 500 voluntaris/àries, a títol individual o a través d’entitats de la ciutat o de projectes socials.

 

Com participar en les espigolades

Tothom que vulgui participar-hi es pot inscriure a través d'aquest enllaç:

https://espigoladors.cat/ca/espigolaments/ 


Fundació Espigoladors

La Fundació Espigoladors és una empresa social que des del 2014 treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.

L'activitat que els dona nom i que esdevé el punt de partida del seu projecte és l'activitat d'espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.