Serveis

El Centre Social El Roser

El Centre Social El Roser serà un equipament municipal de referència, ja que donarà un impuls a l'atenció a les persones amb la creació de nous serveis i l'aposta de programes prioritaris. És un projecte social, fet amb visió social i representa un pas de gegant per a programes d'èxit que la Regidoria de Benestar Social té actualment en funcionament.

El Centre Social El Roser inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost, que serà el punt de gestió i distribució de la xarxa d'aliments; dependències d'allotjament temporal per a situacions d'emergència; i espais municipals, on es traslladarà el servei del Pla Local d'Inclusió Social de l'Ajuntament i on s'ubicarà la seu social de l'associació de veïns de la urbanització Xalets Quintana, a més de disposar d'espais per a aules i sales de reunions.

 

Els serveis

El nou equipament donarà resposta a diferents necessitats socials que l'Ajuntament tracta actualment en espais dispersos en diferents punts de la ciutat. La resposta integral des d'un únic equipament millorarà la prestació dels serveis i les instal·lacions i, alhora, comportarà un estalvi econòmic en lloguers. El Centre Social El Roser ocupa una superfície de 1.400 m².

Els serveis que acollirà el nou equipament són els següents:

 

Punt de recepció i acollida

Serà el punt d'accés del públic i des d'on s'informarà els usuaris dels serveis que es presten al centre social.

 

Cafeteria-menjador social i cuina

El trasllat del menjador social actualment ubicat al carrer de Francesc Bartrina permetrà ampliar i reformular el servei. La cafeteria-menjador social serà un espai obert al barri i al conjunt de la ciutadania, que compartirà l'espai amb els usuaris derivats pels Serveis Socials. Per a aquests últims, hi haurà dues modalitats de consum: presencial i recollida de carmanyoles. La capacitat del menjador serà d'unes cinquanta persones.

La cuina també augmentarà la capacitat respecte a les instal·lacions actuals i donarà un nou impuls al Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus. La cuina es dimensiona com una empresa de càtering i permetrà elaborar dos-cents cinquanta menús, entre presencials i carmanyoles. Es disposarà d'espai suficient per augmentar, si cal, la producció en un futur.

La gestió de l'espai es farà a través d'entitats o empreses socials d'inclusió, amb l'objectiu d'ocupar persones amb necessitats d'inserció laboral per risc d'exclusió social.

 

Rebost 

Aquest espai serà el punt de gestió i estarà a disposició de les entitats que formen part de la Xarxa de Distribució d'Aliments del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus. La sala de distribució funcionarà els cinc dies laborables de la setmana. El lliurament dels aliments a les persones usuàries es farà tipus autoservei. Les condicions d'aquest espai permetran una bona manipulació i control dels aliments i es garantirà la seguretat i la higiene alimentària en tot el procés de redistribució.

El rebost, dissenyat com un supermercat, disposarà d'una zona d'oficina/recepció, neveres i congeladors, un espai amb caixes pel producte cru (fruites i verdures), prestatges pels productes secs (llaunes, arròs, farina, pasta, galetes...) i un espai amb productes d'higiene personal i neteja.

 

Dependències d'allotjament temporal

L'Ajuntament presta actualment aquest servei en diferents establiments hotelers de la ciutat. El nou espai permetrà estades de curta durada, així com tenir cura de la higiene personal, de la roba i de l'alimentació de persones en situació d'emergència per necessitats d'allotjament.

L'espai disposarà d'entre vuit i dotze places, separades entre homes i dones; a més de cambres higièniques, una sala-office i un dormitori per al personal de seguretat. La zona d'allotjament quedarà tancada de la resta d'espai del centre social.

 

Espai administratiu, multifuncional i espai d'entitats

En aquesta part de l'edifici s'hi ubicaran una zona administrativa destinada als treballadors i les treballadores del Pla Local d'Inclusió Social de l'Ajuntament de Reus.
A més, inclourà una part amb accés directe des del carrer per a cedir-ne l'ús a l'associació de veïns dels Xalets Quintana.

També s'hi obriran espais que es podran utilitzar com a aules de formació i sales de reunions.